Az informatikáról érthetően. Bevezetés a számítógépes programozási nyelvek és a honlapszerkesztés alapjaiba.

olvasók száma

2015. november 3., kedd

Hogy kerül az írásom az internetre?

Nincsenek megjegyzések
Ha meg van, hogy mit szeretnénk közzé tenni az interneten és megtaláltuk hozzá a megfelelő formát is, jöhet a következő kérdés:

Hol tehetem közzé az információkat?

Mert ugyebár szerkeszthetek én egy szöveges dokumentumot, formázhatom ahogy akarom, kinézhet úgy mint egy honlap, de mindez alap esetben csak a saját számítógépemen lesz elérhető. Hogy kerül ez az internetre?

Kell hozzá
  1. tárhely, ahol a tartalom elérhető lesz bármikor és bárhonnan és 
  2. cím, hogy mindenki megtudhassa, hogy ott van, de erről majd talán később.
Legyen szó akár honlapról, akár blogról, számtalan - akár ingyenes lehetőség adódik, ahol az általunk elkészített tartalmat, közölni kívánt információt a megfelelő formába öntve hozzáférhetővé tehetjük.

a G adta lehetőségek...

Hogy a "kaptafánál" maradjak, ha van egy +Google+ fiókod - márpedig, ha az e-mailed @gmail re végződik, akkor van - máris rendelkezésedre áll a G honlap szolgáltatása a +Google Sites vagy saját blog szolgáltatása a +Blogger .

... és mások

Hasonló szolgáltatókat lehet találni könnyedén, ha az ember rákeres az interneten. A +Weebly például ezt is azt is kínálja, blog tekintetében talán a legnagyobb versenytárs a +WordPress de sok más lehetőség adódik magyar nyelvterületen is.
Általában mind komplett szolgáltatást kínálnak, vagyis adják a címet, a helyet a tartalomnak, sablonokat és egyszerű, kezelő, szerkesztő felületet, mellyel bárki képes boldogulni, aki mondjuk elboldogul egy szövegszerkesztővel.

Persze az ingyenesség általában valamilyen kompromisszummal jár, (pl. korlátozott szolgáltatások) de ezek legtöbbjével a hobbi szerzők könnyedén ki tudnak egyezni. Ha az ember üzleti alapon működik, saját vállalkozását hirdeti az interneten, már nem biztos, hogy minden tekintetben kompromisszum kész.

A sablonok, és az alapvető formázási beállítások nem feltétlenül elegendőek minden esetben - ekkor jönnek a kódok. De ezekkel majd egy későbbi lecke során ismerkedünk meg.

Addig is nézzük meg / válasszuk ki, hol szeretnénk azt a bizonyos tartalmat közzé tenni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése